Actueel


Baumgardt Strafcassatie AdvocatuurWe houden u graag op de hoogte over de ontwikkelingen binnen
het straf(cassatie)recht.
Neem vrijblijvend contact op


Vervolg op eerdere blog: Afgaan op seksadvertentie Speurders; is er sprake van laster?27 juni 2019 - Op 23 april 2019 nam advocaat-generaal mr. P.C. Vegter een conclusie in een zaak waarin de verdachte aan onder andere een gezinsvoogd een e-mailbericht had gestuurd waarin stond dat zijn ex-vrouw een prostituee was. Voorts zou hij die informatie in haar flat schriftelijk hebben verspreid.

Verdachte had het mobiele telefoonnummer van zijn ex-vrouw opgezocht op internet, waardoor hij uitkwam op een seksadvertentie op de website speurders.nl. Op basis van deze informatie heeft hij bovengenoemde personen medegedeeld dat zijn ex-vrouw een prostituee is.

Het gerechtshof heeft geoordeeld dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan laster, nu verdachte de seksadvertentie van zijn ex-vrouw heeft verspreid onder flatbewoners en per mail heeft verzonden aan onder andere de gezinsvoogd.
In cassatie is aangevoerd dat van ‘laster’ sprake is wanneer opzet aanwezig is op de aanranding van iemands eer of goede naam. Bovendien is vereist dat de dader weet dat het tenlastegelegde feit in strijd is met de waarheid.
Uit de door het hof gebruikte bewijsmiddelen volgt dat verdachte het telefoonnummer van zijn ex heeft opgezocht en toen op de advertentie is gestuit en dat verdachte heeft verklaard dat hij deze informatie heeft verspreid, omdat hij zich zorgen maakte over zijn kinderen. Aangevoerd is dat uit de bewijsmiddelen kennelijk volgt dat verdachte ervan uitging dat de tenlastegelegde feiten waarheid waren.

Advocaat-generaal Vegter concludeerde op 23 april 2019 dat het arrest niet in stand kon blijven, zodat de Hoge Raad het arrest dient te vernietigen. Deze conclusie is besproken in de eerdere blog van 25 april 2019.

Inmiddels is op 18 juni jl. door de Hoge Raad arrest gewezen in bovengenoemde zaak. De Hoge Raad heeft het arrest van het hof vernietigd en de zaak teruggewezen naar het gerechtshof in Den Haag. De Hoge Raad overwoog dat het oordeel van het hof, dat bij verdachte sprake was van wetenschap dat de uitlatingen van de verdachte in strijd met de waarheid waren, niet voldoende met redenen is omkleed, zodat het bestreden arrest niet in stand kan blijven.
Het arrest van de Hoge Raad is hier te lezen.Terug naar overzichtPlaats een bericht


CAPTCHA Image


Contact


Baumgardt Strafcassatie Advocatuur
Vasteland 78
3011 BN Rotterdam

Telefoon: 010 3100 270
Fax: 010 3100 274

E-mail: info@bacas.nl
E-mail mr. Baumgardt: baumgardt@bacas.nl
E-mail mr. Van Berlo: vanberlo@bacas.nl

KvK: 68913176
BTW: 857644907B01
Bank: NL76ABNA0247440663

Route


Tweets