Actueel


Baumgardt Strafcassatie AdvocatuurWe houden u graag op de hoogte over de ontwikkelingen binnen
het straf(cassatie)recht.
Neem vrijblijvend contact op


Kennelijk leugenachtige verklaring als bewijsOp 30 december 2015 is een verdachte door het hof Amsterdam veroordeeld voor (onder meer) opzetheling van een laptop. Het feit dat de verdachte verklaard heeft dat hij de laptop in zijn bezit heeft gekregen voordat deze was gestolen, is door het hof aangemerkt als een kennelijk leugenachtige verklaring die als bewijsmiddel zou kunnen worden gebruikt.

In cassatie (zaak S 16/00313) is betoogd dat de redenering van het hof tekort schiet. Uit deze verklaring kan naar de mening van de verdediging niet zomaar worden geconcludeerd dat verdachte daarmee heeft willen verhullen dat hij op de hoogte was van de illegale herkomst ervan. Daarnaast is aangevoerd dat uit die verklaring ook volgt dat de verdachte eerder in zijn verklaring heeft aangegeven dat hij niet meer precies wist hoelang hij de laptop in zijn bezit had, zodat de verklaring kennelijk op een (ver)gissing berust.
In zijn conclusie van 9 januari 2018 valt advocaat-generaal mr. A.J. Machielse de verdediging bij. Hij wijst er op dat er allerlei andere redenen kunnen zijn voor een verdachte om het met de waarheid niet zo nauw te nemen. Zo zou een verdachte zich er voor kunnen schamen in verband te worden gebracht met een strafbaar feit, zou een verdachte kunnen proberen een lichtere betrokkenheid dan tenlastegelegd bij het strafbare feit aan te tonen etc.

Indien geen sprake is van een vergissing en de verdachte doelbewust onwaarheid spreekt over het tijdstip waarop hij in bezit kwam van de laptop volgt daar volgens de advocaat-generaal nog niet noodzakelijkerwijs uit dat hij de leugen heeft verteld om te verhullen dat de laptop van diefstal afkomstig was. Hij stelt de Hoge Raad dan ook voor de uitspraak van het hof te vernietigen. De Hoge Raad verwacht op 20 februari 2018 uitspraak te doen.Terug naar overzichtPlaats een bericht


CAPTCHA Image


Contact


Baumgardt Strafcassatie Advocatuur
Vasteland 78
3011 BN Rotterdam

Telefoon: 010 3100 270
Fax: 010 3100 274

E-mail: info@bacas.nl
E-mail mr. Baumgardt: baumgardt@bacas.nl
E-mail mr. Van Berlo: vanberlo@bacas.nl

KvK: 68913176
BTW: 857644907B01
Bank: NL76ABNA0247440663

Route


Tweets